fbpx

Lakeside Chalet, Lake Millstatt

The main idea was to place the Chalet on the highest point to let it float above everything else, tucked into a lush landscape. Therefore the lower floor was built in reinforced concrete to cater for a cantilever of 4,5 meters. The ground floor of the Chalet is same as the Bath House and Boat House, entirely built in timber. All buildings were designed in a very puristic way, from Exterior to Interior. As the main façade material we chose white, knotless, fir planks with rough-cut surface, varying in size and thickness. The exterior timber was treated with an organic coating for a consistent greyscale and has a silver shimmering effect. Only the Bath House was cladded with brushed aluminum panels, with the intention to highlight it as the centerpiece of the whole compound. Large windows and glass sliding doors blend the lush landscape with the interiors and cater for light flooded rooms. All terraces are cladded in thermal heated ash wood and complete the holistically design appearance.

Credits

Architecture
Viereck Architects

Client
Private

Year of completion
2020

Location
Lake Millstatt, Grossegg, Austria

Total area
150 m2

Site area
1.300 m2

Photos
Mario Buehner

Project Partners

Carpentry Josef Gwechenberger

Related posts

Powered by

                   
Go to Top