Apartment in Korydallos; Plaini and Karahalios Architects │BIG SEE Awards 2018

The project is the transformation of a 1980’s apartment to an optimum living space for a family of four. A public family area and three private rooms had to be accommodated in 80m2.
The arrangement of the apartment was reshuffled. The scheme became a sequence of spaces interlocking to each other, a travelling through subspaces. Every subspace is a threshold to the adjacent areas. The use of color and different materials on all surfaces outline the distinct boundaries.

 

 

The public area comprises of the following places: the pink entrance hall, the white living room, the birch dining area and the blue kitchen. The latter serves as a transition to the private areas. The bedrooms are organized alongside the corridor and they enclose the black box, a structure that contains the bathroom and the closets.

 

 

The heart of the apartment is the dining area. Birch wood panels cover the walls, the floor and the ceiling. By lowering the height, the threshold condition is accentuated. The area functions as a fragment of intensity and pause. From that place of gathering and co-existence, the sequential condition of the apartment becomes an everyday experience for the family.

 

 

 

 

FILE
Authors: Plaini and Karahalios Architects
Photos: Nikos Papageorgiou
Client: private
Year of completion: 2017
Location: Athens, Greece
Surface: 80 m2

 

Check out the BIG SEE event here: Interiors 180° / Big See Awards / Month of Design 2018

Powered by: