fbpx

Holiday Home Texel, De Koog

Located on the beautiful island of Texel, only a ten-minute walk from the North Sea, Holiday Home represents a different approach to space. Instead of dividing the house into different spaces by walls, we decided to divide spaces according to the specific use at any moment in time. During the day the house transforms into an open, fluid space. Spaces extend even further, through large windows and opened doors, into the surroundings. At night, wooden panels can be closed by turning them 90 degrees and the continuous space breaks up into separate spaces. The bed becomes a full-size bedroom, while the hidden shower and sink turn into an en-suite bathroom. By allowing the interior to be transformed, the space inside is optimized, keeping it compact, efficient and avoiding unused rooms during the day.

What makes this project one-of-a-kind?
Instead of dividing Holiday Home into different spaces by walls, we decided to divide spaces according to the specific use at any moment in time. By day, during a holiday, people tend to spend more time together and there’s less need for private spaces. With this in mind, the tiny house was optimized by maximizing all spaces inside, allowing most of them to accommodate two functions. By day Holiday Home transforms into an open, fluid space. Spaces extend even further, through large windows and opened doors, into the surroundings. By night, wooden panels in the hall can be closed by turning them 90 degrees and the continuous space breaks up into separate spaces. The bed becomes a full-size bedroom, while the hidden shower and sink turn into an en-suite bathroom. By allowing the interior to be transformed, the space inside is optimized, keeping it compact and efficient, avoiding unused rooms during the daytime.
Holiday Home evokes a very spacious feeling within a relatively compact volume. Skylights in the bedroom, library, and attic area; window frames as high as five meters to the garden; light-colored birch interior paneling, and movable lamellas all enhance the rudimentary feeling of well-proportioned spaces, poetic lighting, and essential materialization. The project was designed using multiple sustainable solutions: almost invisible solar panels on the roof, natural ventilation, timber structure and a concrete floor that acts as a thermal mass, a highly insulated roof, facades, and windows. And it’s all-electric; for cooking, warm water, and heating, no fossil fuels are needed. The contractor, whose company is located on the mainland, prefabricated the walls and roof in his workshop. Because of its irregular shape, the structure was fully assembled there first. Afterwards it was dismantled and transported to the island, where it was reassembled on-site. The finishing of the interior was done within the protective shell of the prefab structure.

Credits

Architecture
Orange Architects

Main contractor for wood construction
Cor Koper Bouwbedrijf

Client
Private

Year of completion
2021

Location
De Koog, Texel, the Netherlands

Total area
70 m2

Site area
700 m2

Photos
Sebastian van Damme

Related posts

Powered by

                   
Go to Top