fbpx

Haus am Hang, St. Andrä

The house, designed in solid wood, is situated on the outskirts of the city with a minimal footprint in the natural space. The main design-determining factor was the narrow and at the same time long plot of land. The building structure evolves upwards in line with the steep terrain topography in different intimacy zones and connects to the surroundings in different ways (terrace, balcony) on each level. A central wall panel accommodates the technical installations and the chimney and at the same time offers sufficient storage space.
The entrance level (0) is a public zone that serves as a cloakroom and office. The common rooms are located on level 1. The kitchen and dining area is defined as the central area by the spatial elevation. Two steps lead to the lower and intimate living area. From here an open staircase screws into the most intimate and final level (2) of the house. The children‘s room, the bathroom and the parents‘ bedroom are arranged here in accordance with the vertical room concept. Each of the rooms has a covered balcony as an interface between indoor and outdoor space.
The spatial structure and the functional room sequences remain tangible throughout the house. The vertical organization of the space generates different opportunities to stay of individual quality and different levels of intimacy on every floor. The carefully placed openings, the balconies and the facade formwork underline the vertically organized building typology and give the house its distinctive characteristics. The entrance level (0) is a public zone that serves as a cloakroom and office. The common rooms are located on level 1. The kitchen and dining area is defined as the central area by the spatial elevation. Two steps lead to the lower and intimate living area. From here an open staircase screws into the most intimate and final level (2) of the house. The children‘s room, the bathroom and the parents‘ bedroom are arranged here in accordance with the vertical room concept. Each of the rooms has a covered balcony as an interface between indoor and outdoor space.
The spatial structure and the functional room sequences remain tangible throughout the house. The vertical organization of the space generates different opportunities to stay of individual quality and different levels of intimacy on every floor. The carefully placed openings, the balconies and the facade formwork underline the vertically organized building typology and give the house its distinctive characteristics.

Credits

Architecture
scheiberlammer architekten zt

Year of completion
2021

Location
St. Andrä/Lav./Kärnten, Austria

Total area
156 m2

Site area
750 m2

Photos
Paul Meyer

Project Partners

Lavanttaler Holzbau GmbH, Kapo Fenster + Türen GmbH, Forbo Flooring Austria GmbH

Related posts

Powered by

               
Go to Top