fbpx

Lakeside Chalet, Lake Millstatt

The main idea was to place the Chalet on the highest point to let it float above everything else, tucked into a lush landscape. Therefore the lower floor was built in reinforced concrete to cater for a cantilever of 4,5 meters. The ground floor of the Chalet is same as the Bath House and Boat House, entirely built in timber. All buildings were designed in a very puristic way, from Exterior to Interior. As the main façade material we chose white, knotless, fir planks with rough-cut surface, varying in size and thickness. The exterior timber was treated with an organic coating for a consistent greyscale and has a silver shimmering effect. Only the Bath House was cladded with brushed aluminum panels, with the intention to highlight it as the centerpiece of the whole compound. Large windows and glass sliding doors blend the lush landscape with the interiors and cater for light flooded rooms. All terraces are cladded in thermal heated ash wood and complete the holistically design appearance.

Credits

Interior
Viereck Architects

Client
Private

Year of completion
2020

Location
Lake Millstatt, Grossegg, Austria

Total area
150 m2

Site area
1.300 m2

Photos
Mario Buehner

Project Partners

Carpentry Josef Gwechenberger

Related posts

Powered by

                   

Central element of the house was planting of gardens on 60% of the plot on ground floor and promoting the use of green terrace on first floor. Bee- lawn was mostly planted on ground floor creating a friendly environment for bees helping thus to maintain the biodiversity. Studies show that 75% of the world’s food crops rely on bees.  The building is designed in two rectangular cubes with a green courtyard in-between them. The idea of the inner garden makes it hard to realize where the garden stops and the interior begins. The garden at the center is the main feature in the house around which the rest of the spaces organized and function.  The green seems to bisect the house from east to west; it flows deep into the interior, fills the unusable space under the staircase and escapes out to the other side of the house. The house becomes part of  the park and the park is included in the house, in a sense the two are interrelated with  shared places such as the pedestrian pathway, the garden, the veranda  ect. and are considered as elements of one big house-like city.  In this way our garden house helps to upgrade the quality of the urban fabric and at the same time seeks out to improve the biodiversity and thus reduce the carbon dioxide footprints in the city.

What makes this project one-of-a-kind?
Cities are considered to be one of the major reasons for the many environmental issues we have today, in fact they account for more than 70% of the global CO2 emissions. With our garden house project we would like to emphasize how much potential there is for ‘private’ urban gardens and for the creation of microclimates which could improve the living conditions within cities and slow global warming.
The integration of a singular house into the urban fabric is always a challenge but it can function in a positive way as a unifying element that may promotes urban continuity.   In contrast with other many urban houses built to isolate themselves from the rest of the neighborhood erecting fences and various barriers our proposal aimed to form a physical continuation of the public green area that exists on the longest side of the plot.  Our design seeks to establish a unified relationship between the neighborhood, the private (the house) and the public (green area). In this way urban elements such as building, street and public space are not treated as absolute activities in isolation but as one single homogeneous configuration.

Credits

KATEGORY ARCHITECTURE AND INTERIOR

Architecture
Gerner Gerner Plus; Project Management: Christina Moder; Team: Borsic, Christian Münster; Onur Arisan, Judith Scheiber, Dorian Zapp, Jürgen Kunz, Jan Morten Loës, Teresa Köhler, Zuzanna Cichocka, Simon Groihofer, Matthias Nemestothy (models)

Autors
Solomou Landscaping

Client
Private

Year of completion
2019

Location
Nicosia, Cyprus

Total area
182 m2

Site area
579 m2

Photos
Unseen Views by Charis Solomou

KATEGORY PRODUCT DESIGN

Design
David Karásek, mmcité street furniture; Herrmann&Coufal

Manufacturer
mmcité street furniture

Year of production
2018

KATEGORY WOOD DESIGN – FURNITURE & SMALL WOODEN PRODUCT

Design
David Karásek, mmcité street furniture; Herrmann&Coufal

Manufacturer
mmcité street furniture

Year of production
2018

KATEGORY WOOD DESIGN – WOODEN HOUSES, CITY AND COMMUNITY

Architecture
Gerner Gerner Plus; Project Management: Christina Moder; Team: Borsic, Christian Münster; Onur Arisan, Judith Scheiber, Dorian Zapp, Jürgen Kunz, Jan Morten Loës, Teresa Köhler, Zuzanna Cichocka, Simon Groihofer, Matthias Nemestothy (models)

Main contractor for wood construction
Riko hiše

Client
Private

Year of completion
2019

Location
Nicosia, Cyprus

Total area
182 m2

Site area
579 m2

Photos
Unseen Views by Charis Solomou

KATEGORY TOURISM DESIGN – ARCHITECTURE

Architecture
Gerner Gerner Plus; Project Management: Christina Moder; Team: Borsic, Christian Münster; Onur Arisan, Judith Scheiber, Dorian Zapp, Jürgen Kunz, Jan Morten Loës, Teresa Köhler, Zuzanna Cichocka, Simon Groihofer, Matthias Nemestothy (models)

Client
Gorenjska Banka

Tourism enterprise
Hotel Park

Year of completion
2019

Location
Nicosia, Cyprus

Total area
182 m2

Site area
579 m2

Photos
Unseen Views by Charis Solomou

KATEGORY TOURISM DESIGN – CREATIVE STORY

Author of the creative story
Janez Novak

Tourism enterprise
Hotel Park

Year of completion
2019

Location
Nicosia, Cyprus

Photos
Unseen Views by Charis Solomou

Project Partners

Elan d.o.o., Gorenje d.o.o., Riko d.o.o.

Related posts

Powered by

                   
Go to Top