fbpx

The House of the Archeologist, Varese

The building is a single-family residence designed specifically for an archaeologist. The volume is a simple parallelepiped with a rectangular base in which other blocks of cubic form, completely covered with stone, have been inserted and fixed. From a material point of view, the building is reminiscent of the brick textures from old walls and the large cut stones that often interrupted the frame as lintels or cornerstones. In this house, we replaced the bricks with reused fluted concrete block and the stone with marble slabs and travertine blocks. The building is on two levels above ground level: on the ground floor there is a large and bright living room with a kitchen, a dining room and a small bathroom; on the first floor there are the bedrooms, two master bathrooms and the client’s private office. All windows interact with the surrounding landscape characterized by vineyards and cultivated fields. The materials used are all recovered materials from decommissioned quarries or landfills of construction materials; the building has also been better insulated to reduce energy consumption to a minimum.
From an architectural point of view:
we wanted to design a contemporary building by reinterpreting the old;
we wanted a simple, primitive mineral building capable of vibrating in the light differently in the morning, noon and evening;
we wanted to recover materials that are no longer used to give them a new life and reduce the nuisance to the environment;
we wanted a house full of light in its domestic interior.
More simply, we wanted to donate to our client a house that had in it its soul and its passions for history and archeology.

Credits

Authors
LCA architetti

Photos
Simone Bossi

Year of completion
2019

Location
Varese, Italy

Area
190 m2

Project Partners

Senini

Related posts

Powered by

               
Go to Top