fbpx

Summary Hillside Duplex, Hohenems

Based on the budget and the desire to create sustainable housing, the decision was made to build a semi-detached house of two entities of 125 square meters and two carports, on an area of around 600 square meters. The goal was to create an ecological architecture that does not fall into sterility and artificiality. As a model for this purpose the architects studied housing typologies that have been developed over generations. The facade design is based on the atmospheric qualities of these traditional structures. In the interior space the hillside becomes noticeable in steps towards the living room and the terrace. Despite its simple timber frame structure, insulated with cellulose, the compact volume causes the house an excellent energy balance. The low-energy house is heated by a geothermal heat pump. Instead of an artificial ventilation there is a fully programmable skylight at the highest point of the staircase providing fresh air and night cooling.

What makes this project one-of-a-kind?
“The house is an outstanding example of a young couple taking some risk to contribute to a sustainable development, attractive spatial planning on the highest ecological standards.”

Credits

Architecture
MWArchitekten; Lukas Peter Maeh

Main contractor for wood construction
Berchtold Holzbau

Client
Lukas Peter Maeh, Carmen Wurz

Year of completion
2019

Location
Hohenems, Austria

Total area
2 x 125 m2

Site area
600 m2

Photos
Adolf Bereuter

Project Partners

Other contractors
Tischlerei Künzler, Tischlerei Sigg, Tischlerei Kühne, Roto Frank DST Vertriebs-GmbH, ORANIER Heiztechnik GmbH, Stiebel Eltron GmbH & Co. KG, Tischler Rohstoff, Prefa, FLAVIKER Ceramiche, schmidingermöbelbau gmbh, Bolichwerke KG, PÖZ Ökozenter

Related posts

Powered by

               
Go to Top