fbpx

SiRI, Tirana

From industrial buildings in the east to the new infrastructure developments in the West, this area offers a very favourable development.
The structure is located in one of the most important streets of Tirana, so we proposed the creation of a public space, which will create a new community centre and will serve as the passage of pedestrians who describe the area. The building has a form that divides the area into two green spaces, which are linked by pedestrian passages. Public spaces have two different atmosphere, a green square with sculptural urban commercial part of, which is located adjacent to the main road, and a green space more intimate orchard in the back of the building.
The combination of these two areas is the philosophy of development of the capital city, where you can have a residential structure surrounded by greenery in a main commercial street and a space for residents inside the area.
SíRI is formed an overlapping cubes which relate to the middle of the structure, creating a unique and optimal form in order to increase exposure to the sun and air. In parts where are missing cubes, there are created green terraces which as a special feature of this facility, that manipulate the original form by creating cracks that allow the penetration of sunlight into the interior.
This space gives us the opportunity of a life close to nature though positioned in an urban area. With SíRI project we wanted to create a different alternative lifestyles in the city, to be treated not as an isolated experiment but like a unique structure in the heart of the city.

Credits

Architecture
BLOX ARCHITECTURE; Klaudio Onuzi, Seldiana Kotorri

Client
Kontakt shpk

Year of completion
2019

Location
Tirana, Albania

Total area
12.000 m2

Site area
3.600 m2

Project Partners

Kontakt Shpk, Alwitra

Related posts

Powered by