fbpx

Courage to the gap, Innsbruck

Building plots are scarce in the Tyrol and almost impossible to find in the center of Innsbruck. Four friends wanted to live together as neighbors and combine their strengths to realize a living opportunity. After 4 years of time consuming searching, they found a plot of land. Narrow , L-shaped and with limited access, situated in the middle of an urban block, the plot varies in depth between 10 and 12 meters. According to Tyrolean building regulations, a development plan with open construction was not actually achievable! The plot is surrounded by government archive buildings, a supermarket, an old factory and romantic villas with gardens. The obstacle course associated with the legal requirements was at the same time a challenge and as well an indirect guide to the building solution. The result is a monolithic building, with an asymmetrical roof and dark oiled wood that looks robust, but does not force itself into the foreground. The 150 m2 duplex fits on the small 400 m2 ” gap ” surrounded by a well developed neighborhood. The remaining area of the plot is garden space between the well established gardens of neighboring villas. The building is made by folding the façade so that two small houses are defined rather than a single larger structure. Inside, the functions of the rooms move from the ground floor upwards flowing with the hierarchy of daily living. Every square meter is used and fits within the lifestyle of the residents. Carefully planned openings offer views over the plot and neighbour’s green areas. The placement of an atrium allows both apartments to benefit from light at all times of the day. The atrium allows for a connected path for communication and is bound by an old-style brick wall as a witness to the past. Cuttouts in the roof structure create outdoor spaces with a view of the imposing mountains around Innsbruck. The same façade cladding stretches across the roof and appear to the taller town houses as 13 triangles in a folded roof landscape. The construction of wood and concrete was left with visible surfaces, it applies the Principle: “It is what it is”.

What makes this project one-of-a-kind?
The project is a space monster–smooth fitted into a gap and with the folded surfaces almost camouflaged into the enviroment.

Credits

Architecture
Studio Lois;  Barbara Poberschnigg

Client
Private

Year of completion
2018

Location
Innsbruck, Austria

Total area
300 m2

Site area
418 m2

Photos
David Schreyer

Project Partners

Binderholz GmbH, Holzbau Schafferer, ROCKWOOL

Related posts

Powered by

                   
Go to Top