fbpx

Bodmin jail hotel and visitor attraction

A derelict 18th century prison that once housed hundreds of criminals and over fifty executions has been restored and reinvented as a luxury boutique hotel within Cornwall, England. Designed by Twelve Architects, The Bodmin Jail Hotel development which opened to the public in May 2021, is the second phase of a £50million masterplan project following investment by Mallino Development Group. The first phase saw the modernising and reopening of the adjacent Bodmin Jail at traction in October 2020. Set over 4 storeys, with 70 boutique rooms, each with their own story to tell, The Bodmin Jail Hotel is a new full sensory accommodation experience that intertwines the imposing original architecture of the three-hundred-year-old jail with creative, contemporary design. Located in the former Civil and Naval Wings of the jail, each luxury room has been transformed from three prison cells, retaining many of the original features including the existing barred windows, weathered stone walls (with genuine inmate graffiti) and ceilings. Authentic original prison doors salvaged and refurbished from Wandsworth Jail have been fixed into the wall fabric, alongside new doors which provide a modern interpretation to meet hotel requirements. Twelve Architects relied on historic photos of the jail to bring the central atrium back to its former glory. Before the project began in 2015, much of the jail had completely lost its roof structure, leaving most of the building open to the elements and covered in foliage. Finishes had been stripped over the years and some walls damaged from demolition attempts. Using the principles of the original roof, the atria are now naturally lit through a contemporary full-length skylight. Twelve’s d esign philosophy was to create a series of diverse spaces aimed at heightening the unique qualities of the building while creating an immersive visitor experience at every touchpoint. This multi-sensory experience begins as guests approach the building and witness the dramatic view of the jail tower together with the new sky lights. Once inside the historic perimeter wall, the first experience of containment is felt, and guests are able to soak up the full drama of the impressive and commanding jail wings of the main building. Visitors are greeted at the lobby which is purposefully narrow to increase the impact of the Civil Wingatrium where they can get their first glimpse of the naturally lit space with reinstated walkways and views of the iconic tower through the skylight.

Credits

Architecture
Twelve Architects and Masterplanners

Client
Mallino Properties

Location
Cornwall, United Kingdom

Photos
Twelve Architects

Project Partners

Arup Group, Astute Fire, Montagu Evans, TPI, Sarner International, C-Field

Related posts

Powered by

                   
Go to Top