Single family House – Tolstoi str

From a functional point of view the brief and the relative small area of the plot imposed a vertical development of the structure. The house is designed for a young family of four, and applies the organization principles of a single story residence to the vertical condition of the site.
The general principle in arranging the interior spaces was to visually connect them and to keep an easy access between adjacent rooms placed on platforms half a story vertically separated. The rooms themselves can be opened and extended into the central space.
The rooms are organized around a central void that extends to the top of the structure (the skylight), a space that articulates all the vertical and horizontal circulations. All the roof terrace surface is planed as an extension of the exterior usable garden spaces. At the base of the void, in the “center” of the house a tree is planted, living, growing as the house and it’s inhabitants evolve.
The materials used for the exterior and interior are natural, vibrating with small differences and imperfections (hand pressed brick and larch wood). The detailing of the facades and the planned, gradual transitions between opaque and transparent surfaces, the repeating elements and their shade in changing daylight are all adding nuances to the simple monolithic volume of the house. All the exterior wood surfaces are untreated.

 







FILE
Project name: Single family House – Tolstoi str.
Architect’ Firm: Outline Architecture Office
Lead Architects: Cristina Barna, Sorin Diaconescu

Project location: Bucharest, Tolstoi str., sector 1
Completion Year: 2016
Gross Built Area (square meters): 386 sqm

Powered by: