Point Theater

The building houses a theater, a café and a club. The existing house was built in the 19th century in masonry with wooden floors
Following the structural report, it was decided to demolish the inside of the building and ancillaries, while preserving the facades. The basement was extended below the entire building and a new reinforced concrete structure was built inside the existing shell. The brick was recovered and used for partitions. The new building is sincere in expression, displaying clearly the boundary between existing and new.
The building has a single span roof, with two main steel beam, 13m long, on which the laminated timber rafters are laid. The entire structure is visible from the inside.
The new extension is built in reinforced concrete, with cantilevered terraces (2.85m span) made of variable section slabs.
The facades were entirely restored. The plaster decorations were repaired partly in-situ, partly in shop, using traditional techniques and materials. The sills and roof are made of zinc sheet.
The blind wall has received a mural painting, thus resolving a delicate urban issue

 

 

FILE
Architects, authors: arch. Tudor Ciocănescu;
Cătălin Biclineru structural engineer;
LGC proiectare – mechanical, electrical, HVAC

Client: Saga Software SRL
Name of the photographer: Tudor Ciocănescu

Location: Bucharest, Romania
Completion year: 2015

Powered by: