fbpx

Residential unit Spojovací, Čelákovice was

Original collective garage project at the southern edge of Čelákovice was completely transformed into an apartment building with a semi-open courtyard. A simple, functional concept which was finally realised after many years’ preparation. The apartment building contains 75 units, and additional commercial premises. The ground plan arrangement of the individual materials, in the shape of the letter L, enables the creation of a semi-private space for the building’s inhabitants, while at the same time fulfilling the town’s tender conditions for the connection of the existing cycle path with the town’s road network. The plot on which the building is constructed is in the vicinity of a former industrial complex, and is therefore part of a converted space on the border of an industrial zone. The elementary principle of alternating materials of various heights and colours in muted shades is made special by the play of coloured elements on the facade, and the fine stripes in the plaster’s structure. The graphic motif on the balcony railings is based on the Čelákovice town emblem – an uprooted oak – and appears repeatedly in various forms in our studio designs for this town.

Credits

Architecture
TaK Architects; Marek Tichý, Klára Tichá

Client
Nové byty Čelákovice

Year of completion
2021

Location
Čelákovice, Praha – východ, Czech Republic

Photos
Jiří Hellfert

Project Partners

Polabská Stavební cz S.r.o.

Related posts

Powered by

                   
Go to Top