fbpx

Haus im Obstgarten, Graz

The starting point was a plot of land sloping to the east with a beautiful population of apple trees. The clients wanted a cost-effective residential building organized on one level with a maximum of 115m² of living space. A classic cellar was dispensed for cost reasons, a small concrete technical room forms the central foundation and stiffens the building against wind loads. Above this is the single-storey wooden structure supported by concrete columns. The row of trees on the street side was only interrupted by the carport, the trees form a filter layer to the street space and create a courtyard-like situation in the terrace area. The living area and retreat areas were shifted towards each other so that a spacious south-facing terrace is created and the living area is ideally lit all day. Rough sawn spruce from the region was used for the facade.

What makes this project one-of-a-kind?
Sensible integration in the landscape, preserve the existing apple trees between street and garden, private yard.

Credits

Architecture
Hammerschmid, Pachl, Seebacher – Architekten

Client
Magdalena Nösslböck, David Schickengruber

Year of completion
2017

Location
Graz, Austria

Total area
115 m2 unseable area

Site area
1.044 m2

Photos
Dietmar Hammerschmid

Project Partners

Main contractor
Holzbau Lemsitzer

Other contractors
Spitzer Dach, Windowstar

Related posts

Powered by

               
Go to Top