Reconstruction and Extension for Primary School Svetozar Marković by a2arhitektura; Serbia

 

 

 

 

Elementary school “Svetozar Markovic” is located in Hadži Milentijeva street no. 62 in Belgrade in the central core of the municipality of Vracar – Neimar. It was designed in 1953 according to the plans of the architect V. Milic.

The new, single floor, extension is upgrading the existing capacity of a primary school building, for one floor within the existing boundaries.

 

 

On the cross-section of the two existing wings of the building, a new atrium is formed through the existing and newly designed structure of the school. In this way, the new daylight source is provided, also allowing vertical communication through the entire structure of the building (basement, ground floor, first and second floor), connecting the old and new part of the building.
The upper extension of the building is designed as a contemporary architectural structure, with the aim of maximizing the respect of the form and materialization of the existing building.

The author’s attention was focused on aligning the newly designed part of the building, with the existing aesthetics and construction characteristics of the object in order to achieve unity of function and form.

What makes this project one-of-a-kind?
Making a new quality with great respect to existing architecture, within very limited budget.

 

 

 

 

 

 

 

FILE
Authors: Dijana Adzemovic Andjelkovic and Vladimir Andjelkovic; a2arhitektura
Client: Elementary school Svetozar Markovic; City of Belgrade, City Administration – Secretariat for Education and Children Protection
Photos: Relja Ivanic

Year of completion: 2016/2017
Location: Belgrade, Serbia
Total area: 1200 m2

Text provided by the architects.

Leave A Comment