House E

The fronts of Hermann Oberth street were gradually densified in the last 60 years. A prevailing house residential district in the ’50s, densely built, on small sites with narrow spaces between the buildings, the area was remodeled during the communist with the introduction of the blocks of flats. Nowadays, this narrow street is the border between the row of houses and the compact alignment of the blocks of flats. The client, owner of one of the houses mentioned above, wanted a larger, continuous living space, bathed in sunlight with large glazed surfaces.

One of the first challenges was harvesting the sunlight amid a neighborhood consisting of blocks of flats.
Our answer was a translucent house placed over the existing house.The translucent shell is punctured by transparency towards the favorable views of the area.
The structure of this lightweight extension does not overlap with the structure of the old house creating, in fact, its own genuine structural framework.

 

FILE
Architects, authors: EXHIBIT Arhitectura,
Lead Architects: Johannes Bertleff, Dragoș Oprea, Adrian Ianchiș

Client: Private
Name of the photographer: Cosmin Dragomir

Location: Hermann Oberth Street, Brașov, Romania
Completion year: 2015
Area (m2): 570

Powered by: