fbpx

Private Residence in Attica

The 240sqm residence is developed on a 6.000sqm rural site. It is composed of two main wings: The East Wing develops on two levels and includes the
children’s bedrooms and a guest room. The West Wing develops on three levels and contains the main living areas and the master bedroom. The entrance to the residence is situated at the intersection of the two wings. The main staircase that organizes the vertical circulation, unfolds in two parts, with landing steps that interconnect the different levels. The vertical movement and the level difference of 1.50 m between the two wings allow for fluidity of movements inside the building that cancels the rigid compartmentalization of floor levels. The inclination and orientation of the
two main wings provide optimum views to the sea and the surrounding hills, creating two courtyards on the front and back with their own special microclimate. Bioclimatic and energy optimization principles were adopted in the design development.

Credits

Architecture
lowfat architecture + Interiors; Giorgos Varelas

Collaborating architect
Athina Malisianou

Structural Study
Panagiotis Pavlou

EMP study
Dimitris Davakis

Bioclimatic Study
Dimitris Davakis

Energy Study
Dimitris Konstantinopoulos

Client
Private

Year of completion
2016

Location
Attica, Greece

Total area
6.0000 m2

Site area
250 m2

Photos & 3D Visualisation
lowfat architecture + Interiors; Giorgos Varelas

Related posts

Powered by

               
Go to Top