fbpx

Kindergarten Sluderno, Schluderns

The municipality of Sluderno is situated in a valley in South Tyrol, which connects Italy, Austria and Switzerland, where landscape and sustainable development are combined with a high quality of life and a special attention to architecture. The project is the result of an architectural competition won in 2011. The task was to design a new kindergarten with three group rooms and the associated functional areas. Already in the first phases of the architectural design, particular attention was paid to create a building with clear lines and recognizable elements that harmonize with the existing context of the village center of Sluderno. The idea behind the design was to give the architecture the iconographic shape of a house to create a friendly and familiar environment for children. The new kindergarten is located between the primary school and the cultural centre in place of the old day nursery and fits naturally into the existing village centre. Access is through a public square in front of the building, which is part of a pedestrian area.

With the Sluderno Kindergarten, Roland Baldi Architects created a child-friendly and sustainable timber construction with a gable roof, plastered facade and significant windows of different sizes, with their staggered layout and dimensions, recall the design of a child. Inside, all the rooms are accessed through the spacious foyer, which is also a welcome, recreation centre and play area. The group rooms face south towards the play and recreation areas in the garden. The custom-made wooden furniture, such as stools, tables and wardrobes, together with the colours deliberately used, convey a sense of security. On the upper floor, the gable roof defines various rooms with different heights. From a technical point of view, the entire building is constructed as a wooden structure. The use of the material is repeated in the significant incisions of the entrances and windows, which give the façade its character, while the remaining areas are plastered. From a technical point of view, the entire building is made with the wood panelling construction method. The use of wood returns in the cuts that identify the entrances and in the expressive windows while the rest of the surfaces are plastered.

In interior spaces, the alternation between wood and plastered surfaces continues, with wood clearly dominating in the form of doors, wood-clad ceilings and solid wood furniture. In addition, a different colour scheme differentiates the different areas. In interior spaces the game alternates between wood and plastered surfaces, giving predominance to wood in the form of doors, wood-clad ceilings and solid wood furniture. In addition, a different colour scheme differentiates the different areas. In order to further increase the sustainability of the building, the building was covered with a green roof and constructed according to “Klimahouse A” standards.

Credits

Architecture
Roland Baldi architects; Harald Kofler, Sila Giriftinoglu, Elena Casati, Carlo Scolari

Client
Gemeinde Schluderns

Year of completion
2018

Location
Schluderns, Italy

Total area
2.063 m2 – inside 997,38 m2

Site area
3.681,92 m2

Project Partners

STP Srl, Askeen srl, Mair Josef & co, Bau Reinalter GmbH, Isolchini Srl, Boden Service Srl, Barozzi GmbH, Ewos Srl, Hella, Ediltile srl, Pavimenti in legno Sas di Luszczynski Grzegorz, Aster Srl, Gritsch Metall KG, Ziernheld Johann & Co, S.A.P. sas di Maier Karl &C, Rottensteiner srl, Kone Spa, XAL SRL, Obrist GmbH, Mairösl Josef Co, Ewos GmbH, ARTE GmbH, Audiovisions (Klaus Ennemoser), Roland Baldi Architects, Dr. Ing. Andreas Erlacher, Energytech (Ing. Klammsteiner), Dr. Ing. Reinhard Thaler, Dott. Ing. Giovanni Carlini, Euroakustik

Related posts

Powered by

               
Go to Top