fbpx

Blatnice pod Svatým Antonínkem

The investor’s desire was to design a house for recreational purposes with the ability to accommodate friends and their families.
The designed building mass copies the ground plan of the initial building. It thus respects the general principle of the development in the municipality and also forms a completely private space in the dwelling’s garden. The actual building form, with minimalist details in geometrically precise locations, draws on the abstracted set of architectural elements of the original houses in the municipality.
A new single-storey house opens toward the street with recessed main entrance and exit gates. The house layout is divided into dwelling and social parts that progress into the open ‘barn’, which offers outdoor seating under the roof. Due to the recreational use of the building, the house opens via distinct glazed surfaces into the private garden. These optically terminate in the mass of the surviving barn and are enclosed by a fence made of unplastered brick salvaged from the demolished house. The unplastered wall together with the stucco plaster and smooth roof made of corrugated tiles are the most common local materials

What makes this project one-of-a-kind?
Considerate integration of the new building into a traditional village.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Credits

Architecture
Atelier 6; Radek Šíma, AIR; Vítězslav Táborský, Aleš Jeřábek

Client
Private

Year of completion
2017

Location
Czech Republic

Total area
1954 m2

Site area
271 m2

Photos
Jiří Hurt

Project Partners

Ing.arch. Ondřej Zoubek

Related posts

Powered by