fbpx

Artillery Park, Stara Zagora

The project is a result of an architecture competition. One of the client’s desire was the park to be oriented mainly towards teenagers and young people. Thus, in the era of computer games, Internet, etc. we were faced with the hard task to attract teenagers! The fact that after opening the all facilities are full of children, gives us a reason to believe we have achieved the goal set!
The terrain – former artillery barracks, was full of concrete platforms and buildings. For just a year we have turned this concrete jungle into a green oasis, the potential of which will reveal itself in the years to come!
The main materials we used are concrete and wood – the idea was to develop an integral vision through organising forms, not through applying multiple and various materials. A leading principle in this project was to stick minimalistic design that would naturally fit in the existing landscape and to find the balance between unobtrusive and impressive appearance, where the stress stays on nature. We have done our best, driven by one desire – we wanted the citizens to like what we did, to accept it as theirs, to take care of it and to preserve it. Because the environment depends mostly on us!

What makes this project one-of-a-kind?
Everything in this project, including all details of park furniture – benches, bins, bicycle stands, pergolas, railings, etc. – has been designed by us and has been produced especially and exclusively for this project. Delivery of prefabricated elements has been kept to a minimum. This makes the park unique, noteworthy and emblematic for the city.

Credits

Authors
Institute for Urban Planning: Monika Pencheva, Vanya Hristeva, Mladen Tanov

Client
Stara Zagora Municipality

Photos
Minko Minev

Year of completion
2019

Location
Stara Zagora, Bulgaria

Total area
42 000 m2

Project Partners

vdh construction company, de-studio ltd, mt design, leo beton, hit lighting, burgastsvet 90

Related posts

Powered by

               

Central element of the house was planting of gardens on 60% of the plot on ground floor and promoting the use of green terrace on first floor. Bee- lawn was mostly planted on ground floor creating a friendly environment for bees helping thus to maintain the biodiversity. Studies show that 75% of the world’s food crops rely on bees.  The building is designed in two rectangular cubes with a green courtyard in-between them. The idea of the inner garden makes it hard to realize where the garden stops and the interior begins. The garden at the center is the main feature in the house around which the rest of the spaces organized and function.  The green seems to bisect the house from east to west; it flows deep into the interior, fills the unusable space under the staircase and escapes out to the other side of the house. The house becomes part of  the park and the park is included in the house, in a sense the two are interrelated with  shared places such as the pedestrian pathway, the garden, the veranda  ect. and are considered as elements of one big house-like city.  In this way our garden house helps to upgrade the quality of the urban fabric and at the same time seeks out to improve the biodiversity and thus reduce the carbon dioxide footprints in the city.

What makes this project one-of-a-kind?
Cities are considered to be one of the major reasons for the many environmental issues we have today, in fact they account for more than 70% of the global CO2 emissions. With our garden house project we would like to emphasize how much potential there is for ‘private’ urban gardens and for the creation of microclimates which could improve the living conditions within cities and slow global warming.
The integration of a singular house into the urban fabric is always a challenge but it can function in a positive way as a unifying element that may promotes urban continuity.   In contrast with other many urban houses built to isolate themselves from the rest of the neighborhood erecting fences and various barriers our proposal aimed to form a physical continuation of the public green area that exists on the longest side of the plot.  Our design seeks to establish a unified relationship between the neighborhood, the private (the house) and the public (green area). In this way urban elements such as building, street and public space are not treated as absolute activities in isolation but as one single homogeneous configuration.

Credits

KATEGORY ARCHITECTURE AND INTERIOR

Architecture
Gerner Gerner Plus; Project Management: Christina Moder; Team: Borsic, Christian Münster; Onur Arisan, Judith Scheiber, Dorian Zapp, Jürgen Kunz, Jan Morten Loës, Teresa Köhler, Zuzanna Cichocka, Simon Groihofer, Matthias Nemestothy (models)

Autors
Solomou Landscaping

Client
Private

Year of completion
2019

Location
Nicosia, Cyprus

Total area
182 m2

Site area
579 m2

Photos
Unseen Views by Charis Solomou

KATEGORY PRODUCT DESIGN

Design
David Karásek, mmcité street furniture; Herrmann&Coufal

Manufacturer
mmcité street furniture

Year of production
2018

KATEGORY WOOD DESIGN – FURNITURE & SMALL WOODEN PRODUCT

Design
David Karásek, mmcité street furniture; Herrmann&Coufal

Manufacturer
mmcité street furniture

Year of production
2018

KATEGORY WOOD DESIGN – WOODEN HOUSES, CITY AND COMMUNITY

Architecture
Gerner Gerner Plus; Project Management: Christina Moder; Team: Borsic, Christian Münster; Onur Arisan, Judith Scheiber, Dorian Zapp, Jürgen Kunz, Jan Morten Loës, Teresa Köhler, Zuzanna Cichocka, Simon Groihofer, Matthias Nemestothy (models)

Manufacturer
Riko hiše

Client
Private

Year of completion
2019

Location
Nicosia, Cyprus

Total area
182 m2

Site area
579 m2

Photos
Unseen Views by Charis Solomou

KATEGORY TOURISM DESIGN – ARCHITECTURE

Architecture
Gerner Gerner Plus; Project Management: Christina Moder; Team: Borsic, Christian Münster; Onur Arisan, Judith Scheiber, Dorian Zapp, Jürgen Kunz, Jan Morten Loës, Teresa Köhler, Zuzanna Cichocka, Simon Groihofer, Matthias Nemestothy (models)

Client
Gorenjska Banka

Tourism enterprise
Hotel Park

Year of completion
2019

Location
Nicosia, Cyprus

Total area
182 m2

Site area
579 m2

Photos
Unseen Views by Charis Solomou

KATEGORY TOURISM DESIGN – CREATIVE STORY

Author of the creative story
Janez Novak

Tourism enterprise
Hotel Park

Year of completion
2019

Location
Nicosia, Cyprus

Photos
Unseen Views by Charis Solomou

Project Partners

Main contractor
Elan d.o.o., Gorenje d.o.o., Riko d.o.o.

Other contractors
Elan d.o.o.

Related posts

Powered by