The Centro Culturale S. Chiara, property of Trento Municipality, constitutes one of the entrances of the urban park; since the ‘80s it has hosted several events and attracted people of all ages and cultures. On the other hand part of the complex is in a severe state of disrepair.

This project of exterior and interior design consists of several elements of urban furniture, including totems for advertising, information, direction and door signs, wall claddings with shelves for displaying flyers and a new LED outdoor lighting.

A high quality urban design have to promote social and environmental sustainability: indeed the advertising billboards of the past shows were re-used. With the up-cycling, more than 200 panels, made of an aluminium sandwich, hard to recycle, have been recovered, cut into stripes, divided between different colours and lastly put back together, in an apparently random way.

This work educates at the importance of removing disparities and giving a second chance.

 

 

 

 

 

 

FILE
Authors: Burnazzi Feltrin Architetti
Client: Centro Servizi Culturali S. Chiara
Photos: Carlo Baroni, Andrea Zanchi

Year of completion: 2018
Location: Trento, Italy
Total area: 420 m2

Text provided by the authors of the project.