B-Lay – Human Centered Office Design by LTFB & RIZI; Romania

 

 

 

 

The design approach for the Bucharest offices of B-lay, a Dutch company, enhanced the architectural path with elements from UX design and Human Centered Design.

The heterogeneous needs were explored during a custom-made workshop held by the design team. The mix generated a different mood for each floor: Silent, Active & Social.

 

 

 

All floors have a coherent image and a sense of identity, with an open-space model, adopted to suit the narrow floors. Focus-oriented work stations & intimate spaces were embedded throughout. To mitigate the effects of office routine, the concept stimulates the alternation of work & relaxation, of individual & social activities. Silent is a focus-intensive floor, with various degrees of seclusion. Active floor challenges workplace sedentariness by combining traditional and experimental work & relaxation spaces. The Social floor is a colourful, brightly lit space, designed for creative activities, uninhibited communication and teamwork.

 

 

What makes this project one-of-a-kind?

Turning for inspiration & insights to the most knowledgeable group, the people who actually work there, in a process that mixed the architectural approach with UX design and Human Centred Design methodology.

 

 

 

 

About the authors

LTFB Studio is an architecture and design office that builds spaces capable to enhance & improve social relationships, to define new identities and a sense of belonging. RIZI is a design studio at the intersection of architecture, technology and communication. It is creating cross-media projects for digital and physical realms, with a focus on experience design

The partnership between LTFB & RIZI provided a unique mix between spatial and experiential design.

 

FILE
Authors: Lucian Luță, Liviu Fabian, Silvia Funieru; LTFB, Alina Rizescu, Bogdan Ștefănescu; RIZI
Client: B-Lay
Photos: Sabin Prodan; Tryingtodoart

Year of completion: 2018
Location: Bucharest, Romania
Total area: 450 m2

Text provided by the authors of the project.