fbpx

Depot Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Depot Boijmans Van Beuningen, the world’s first fully accessible art depot, is located at Museumpark in the centre of Rotterdam. It features exhibition halls, a rooftop garden and a restaurant, in addition to an enormous amount of storage space for art and design. The form of the 39.5-metre-high Depot is ovoid, a building ‘in the round’. Its bowl-like form means that the ground-level footprint is small – maintaining views into and routes through the Museumpark – while the roof is as expansive as possible. The occupied park space is replaced with even more open public space in the form of a rooftop forest populated by 75 multi-stemmed birch trees standing several metres tall, alongside fir trees and grasses. One of the building’s most striking features is the reflective façade, ensuring the integration of the design with its surroundings, by reflecting and thus honouring the activity and the nature of the Museumpark.

What makes this project one-of-a-kind?
Depot Boijmans Van Beuningen is the first publicly accessible art storage facility in the world.

Credits

Architecture
MVRDV

Client
Museum Boijmans Van Beuningen; Stichting De Verre Bergen; Gemeente Rotterdam

Year of completion
2021

Location
Rotterdam, the Netherlands

Total area
15.000 m2

Photos
Ossip van Duivenbode

Project Partners

BAM Bouw en Techniek, BBN, RHDHV, ABT, Sorba, Peutz, MTD Landschap architecten, Concrete, John Körmeling, Marieke van Diemen, Pipilotti Rist

Related posts

Powered by

                   
Go to Top