fbpx

100% Wooden house, Montlouis-sur-Loire

The project questions the flexibility and the usage of wood; it aims to modify the traditional codes of the individual housing. The building is a prototype dwelling, which feeds on research, experiments and discoveries made over time. In a perpetual evolution, the house is part of an educative promenade organized in the park of the Bourdaisière Castle (France). The design process was based on confronting a search for spatial qualities of the house that would change our idea of a living space and an exploration of wooden construction systems. By wrapping the programs around a central core, we generated a generous and continuous volume. The interior topography gives a hierarchy to the different usage: standing in the kitchen to face the view; seating on the window height in the living room; a slope as a sofa; the room on the higher level to guarantee its privacy while generating a covered terrace below it. Every volumetric move creates a new opportunity. The project brings together technical solutions that links the origins of construction to today’s high-tech industry. We formalize the ambition to reconnect the inhabitant with their built environment.

What makes this project one-of-a-kind?
The unique use of wood to create a new way of living.

Credits

Architecture
LOCAL; Matthieu Boustany, Benoist Desfonds + Peeraya Suphasidh Studio

Client
Les amis de la Bourdaisière

Year of completion
2020

Location
Montlouis-sur-Loire, France

Total area
55 m2

Site area
200 m2

Photos
Atelier Vincent Hecht

Project Partners

Piveteau, Pavatex, l’André

Related posts

Powered by

                   
Go to Top