Two houses, deer and trees by Lenka Míková; Czech Republic

 

 

 

 

The rising interest in countryside houses is mostly linked to the attempt to balance the rushed city life and also to a desire for something authentic and traditional. But paradoxically this desired character of vernacular architecture is often removed by an overly precise reconstruction and standardized building solutions. Generally it is a challenge how to provide the current level of comfort and at the same time to preserve the original feel of the building. Furthermore, what if the former house must be almost all replaced due to its bad technical condition – does it make sense to repeat it and in what extent? At the end it’s not so relevant to distinguish the old and new, the essential is the resulting mood of the whole…

 

 

In this project we were searching answers by means of respect to the original building logic and traditional construction techniques. Our aim was to attain a natural feel instead of a perfect formal imitation. Natural and handcrafted materials like wood, stone and soil bring in an innate imperfection that becomes the main aspect of the project, considered since the beginning of the design process.

 

 

The original homestead consisted of two houses, a log cottage and a stone barn, forming an L-shape and set naturally in a remote meadow. To keep this balanced relation we decided to make minimum interventions on the exteriors, the main changes happen inside. Both houses have a living space open up to the roof to emphasize an original specific feature of each of them – the sculptural volume of the traditional black kitchen in the cottage and the view through gates in the barn. There is also a new addition in both houses resembling a black “chimney” that houses sanitary facilities, standing as a dominant in the barn while discreet in the cottage.

 

 

The duality of the two houses links the whole project – their different character and original function are reflected in the new use and overall approach to the reconstruction. The log cottage is designed for the stay of the owner’s family and is conceived more traditionally, although most of it was in such a bad technical condition that it had to be replaced. Like the typical vernacular houses it stays rather dark, closed and intimate.

 

 

The barn has been a supplementary house; it serves as a summer living room and guest rooms. The overall feel is more open and light, the interventions are more daring. The original stone walls are completed with a new concrete wall that hides a staircase and a sauna. All inner surfaces above these walls are united with white paint in order to emphasize the original wooden roof frame. The main living space extends to the terraces thanks to folding glass doors and also opens up towards old trees by a large fixed glass. The new heart of the space is the open fireplace created of a massive stone from a nearby slope.

 

 

The whole process took up over four years when the design still kept evolving, but the basic concept even crystallized thanks to this time. Essential credits of the project belong to the open-minded client and the construction manager, as most of the building elements and equipment were designed and made to measure, sometimes according to a popular wisdom, sometimes as an experiment…

 

 

 

 

 

FILE
Author: Lenka Míková
Collaborators: Ivan Boroš
Photos: BoysPlayNice

Year of completion: 2017
Location: South Bohemia, Czech Republic
Total area: 365 m2

Text provided by the architects.