The House by the Park by feld72 Architekten; Austria

 

 

 

 

The building illustrates its prominent urban location at Helmut-Zilk-Park via a highpoint on its corner. This staggered height awards the house a significant appearance whilst simultaneously optimising the incidence of light to neighbouring buildings as well as its own atrium.

Typologically, the building incorporates the characteristics of the old town houses which allow for a variety of uses. The deliberately public ground floor – housing a dance studio – and the level of offices directly above form a common base. The four to six residential floors above are interconnected through the so-called Proszenium – the “little stage” – which forms the spine of the building and combines the naturally illuminated circulation space with vertically arranged common rooms. A lively roofscape crowns the building, with different terraces for communal and private use.

 

 

What makes this project one-of-a-kind?
The House by the Park is a sociable, animated mixed-use space at the heart of a new, mainly residential neighbourhood. The house activates a sense of generosity and community spirit not just within the building but beyond:
– Active Integration of its surrounding: a public ground floor (with a dance studio), fluid transitions of public and semi-public spaces and open boundaries to the immediate neighbourhood.
– Spaces for encounters: a vertical space runs as a striking fugue through the façade and combines the naturally illuminated circulation with common rooms.
– Diverse free spaces: the forecourt as a barrier-free meeting zone, a calm atrium for recreation, an active playground and a roofscape with various communal and private terraces.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FILE
Authors: feld72 Architekten
Landscape Architecture: Susanne Kallinger; YEWO Landscapes
Art: Norbert Brunner, VALIE EXPORT, Susanne Kallinger, Oswald Stimm, Nico Kiese
Client: Kallinger Bauträger GmbH
Photos: Hertha Hurnaus

Year of completion: 2018
Location: Vienna, Austria
Total area: GFA: 4.485 m²
Site area: 1.731 m²

Text provided by the architects.

Leave A Comment