The Distillery – Social Reactor by KOGAA studio; Czech Republic

 

 

 

 

The Distillery’s architectural strategy was designed by KOGAA Architecture Studio as a cultural venue to inspire creative confrontation, support innovative ideas and accommodate outstanding events.

Originally, a distillate factory, then non-functioning for many decades, the historical building is now being given new life and fresh identity while keeping its story alive. The Distillery is an organic body with potential for expansion in different directions. It can absorb various subjects from which to be influenced and grow with. The typology of the Social Reactors is designed as a hybrid, which is able to adapt in time to the needs of the entities using it.

 

 

The working spaces of The Distillery are designed to better support the worker engagement, satisfaction, and performance. The layering in alternative spaces that support collaboration enables the connections that drive success in today’s knowledge economy. The proximity and availability of alternative workspaces, both in and out of the office, are key to providing for effective collaboration.

 

 

One of the latest and most impacting structural interventions was carried out at the second and third level of the building, where the central beam system was removed to create a double height hall and two balconies facing the central space. The former is meant for presentations, lectures, and workshops, while the upper balconies are dedicated to designers’ ateliers and offices. Originally part of a Distillate factory founded by a Jewish family in the early years of the 19th century, the four-story structure is the last one standing out of seven connected buildings. The new programme is distributed across all three levels of the building, and the multiple functions are spread out across different spaces, creating a dynamic and challenging working environment.

 

 

Driven by the succession of programs hosted since its new occupants moved in, all restoring interventions were carried out in order to best utilize the spaces through their inherited qualities. For instance, before its latest stage as a coworking center, the main hall used to function as an event venue and later as an art cinema. The need for heat and acoustic insulation led to the installation of a continuous rubber strip along its walls. Most recently, a double floor box-like addition was introduced to accommodate a shared meeting room, a kitchenette, a library and working spaces on its upper part. Entirely built out of recycled materials from previous events, the wooden structure is surrounded by polycarbonate and corrugated plastic.

 

 

In order to improve the qualities of services within the creative spaces, a bar was introduced in the inner yard, by engaging the existing historical elevator. Its cabin was transformed into the preparation area; meanwhile, its shaft is working as the installation duct, allowing the use of more complex equipment. The limited size of the cabin certainly makes it the smallest bar in the country. The lack of spacious yet affordable spaces in the city center leads to a growing interest from the architects of KOGAA, under the umbrella of Social Reactor, to find new partners and locate new spaces with the potential of reconversion and adaptation.

 

 

What makes this project one-of-a-kind?

The project is the first prototype of Social Reactor, KOGAA’s slow development lab tackling the problematic of inactive structures and their adaptation into substitute functions. Within the context of a post-industrial city with a strong past in the textile production, The Distillery is a representative example of how a vacant property can become a vibrant location, playing an active role on the urban and economic transformation of the surrounding neighborhood and life of the city.

 

 

 

 

 

About the authors

KOGAA is an international creative agency working across the fields of Architecture, Urban planning, Interior and Product design based in Brno, Czech Republic. KOGAA designs, directs and executes projects from concept through to creation. Thanks to its in-house specialists in engineering and interior design, projects are internally supervised at all times and in all project’s aspects. Operating across many scales, KOGAA’s core ambition that moves each project is to challenge the boundaries of architecture in innovative and unexpected ways, balancing creative excellence with social and technical demands. KOGAA believes in research as an essential design tool, since every project is unique and needs to be approached accordingly to its specific issues. A thorough study on the program, typologies, functions, site and historical background is essential for unique outcomes.

 

FILE
Authors: KOGAA studio
Client: Social Reactor
Photos: BoysPlayNice

Year of completion: 2018
Location: Brno, Czech Republic
Total area: 600 m2

Text provided by the authors of the project.