Zone F6 lies in the forest and adapts to the terrain. Independent dwellings/houses are assembled
into objects of height B+GF+1+T. The 11 m wide objects are designed as strings of independent units – houses, which are connected in one, uniformly designed object. There are two versions, each of them adjusts to its specific location in a sloping terrain.

House on the house’ is a typology, with two units, one on top of the other, thus obtaining very
different, specific qualities. The first one is at level 0 and level -1. The wide facade of the unit (10m) provides views and a free flexible floorplan. The second duplex unit is located at level
1, and has the properties of the atrium house. It has a large terrace-garden towards which it is
oriented.

House next to a house’ is a minimal-house typology, which is dug into the terrain with the ground-floor. The ground floor contains the parking and the entrance. Living spaces are organized in the first level, while the bedrooms are on the second and terrace level.

Both typologies develop around a common road that functions as a green and a quiet access.

 

 

What makes this project one-of-a-kind?
The idea of establishing a small, independent ‘island’ of housing, a ‘housing street’, a street of the individual row housing units that define a small neighbourhood. Rather than individuality of particular units, the stress is on the collective form they establish – a small gesture of collectivity formed by separate, individual units.

 

 

 

 

FILE
Authors: bevk perovic arhitekti; Matija Bevk, Vasa J. Perović, Davorin Počivašek, Maja Valič
Client: Stanovanjski sklad Republike Slovenije
Photos: Miran Kambič

Location: Ljubljana, Slovenia
Year of completion: 2017
Total area: 9.202 m2
Site area: 7.746 m2

Text provided by the architects.