The project deal with the renovation of an apartment in a Ligurian coastal town. The request of the client was to reorganize the 35 square meters in order to organize the rooms by dividing the living area from the “sleeping” area. The optimization of storage spaces inside sailing boats and the minimum dimensions within these spaces were the inspiration for the concept of the project. An “equipped wall” crosses the inside space, carrying various functions inside. This accompanies, as a path, the visitor from the entrance into the apartment to the living area, the heart of the house.

 

 

In the vestibule the wall, less deep, houses a small technical room, as well as the primary storage space. You continue with a small dressing room / closet, where you can break down, leaving the day behind. This leads to the living area where, like on a public square, the sleeping area overlooks two levels. The master bedroom is accessible through two large doors, and its interior – imagined almost like the inside of a whale’s ribcage – is bound by structural wooden ribs. These, like a cabin, contain the essential; a double bed and the minimum storage space. The terminal part of the wall, through a small door, leads to the second sleeping area, climbing up a steep staircase, as if climbing onto an attic of a small fisherman’s house. The kitchen, placed at the end of the wall path + waterline, is stretched slightly like a sail inflate.

 

 

 

 


 

 

FILE
Authors: llabb
Photos: Anna Positano
Client: private
Year of completion: 2017
Location: La Spezia, Italy
Surface: 35 m2

 

Check out the BIG SEE event here: Interiors 180° / Big See Awards / Month of Design 2018

Powered by: