Peter Pichler Architecture, in collaboration with Arch. Pavol Mikolajcak, won a competition to design a new mountain hut at 2.000m in the Italian Dolomites in 2015.
The new hut contains a restaurant and is located next to the cable station in Obereggen with direct connection to the ski slope.
The cantilevering structure grows out of the hill like a fallen tree with three main branches creating a symbiosis with the landscape. Each of them is facing towards the three most important surrounding mountains. At the end of the branches a large glass facade frames the surrounding mountains from the interior of the hut. The sloped roof shape of the glasses takes his inspiration from typical huts in the area, while the branching roof and complex structural interior expresses a new and contemporary interpretation of the classic mountain hut.
The interior is defined by a complex, curvilinear and visible wood structure that gradually fades into walls and creates so called “pockets” for intimacy. It could also be seen as a new open space interpretation of the classic “Stube”, well known in typical structures of the area.
The entire hut is constructed with wood: structural elements and interior in spruce, the facade in larch, furniture in oak- all typical woods from the area. A homogenous sculpture with local materials.

 

 

 

 

 

 

 

 

FILE
Architecture: Peter Pichler & Pavol Mikolajcak
Photographs: Oskar Dariz
Year of completion: 2016
Location: Obereggen, Südtirol, Italy
Main contractor: Pfeifer Bau

Check out the BIG SEE event here: Interiors 180° / Big See Awards / Month of Design 2018

Powered by: