Absam Primary School, new kindergarten, sports hall, and music school

Principal Concept: There wasn’t much space for the new building in the 7000-person community of Absam, just 20 minutes by car from Innsbruck. So we – the only ones among the 20 competition participants – decided to situate the sports hall underground and, for structural reasons, build the two-story kindergarten atop in a lightweight wood frame construction.

There wasn’t much space for the new building in the 7000-person community of Absam, the “village of the Olympians” in the Hall-Wattens region, just 20 minutes by car from Innsbruck. So the architects Schenker Salvi Weber decided to situate the sports hall underground and, for structural reasons, build the two-story kindergarten atop in a lightweight wood frame construction.

Harmonious Dramaturgy
The new kindergarten complements the 110-year-old historic primary school to create a protected and inviting schoolyard against the picturesque Alpine backdrop of the Karwendel mountain chain. Its built volume matches the modest scale of the village and the children and integrates seamlessly into the existing ensemble. In keeping with the surroundings, the two-story wood building is clad with scratched plaster

Inside the Kindergarten: A Playful Learning Landscape at a Child’s Scale
The interior of the passive house promotes a philosophy prevalent in the work of the architects. Here the rooms are structured into a harmonious spatial continuum, a playful learning landscape at a child’s scale with a diverse range of attractive views both to the outside and inside, horizontally and vertically.
The house accommodates 120 kindergarten and 24 nursery places, which are distributed throughout eight group rooms. Different sized perforations in the façade have soffits you can sit on and offer framed views to nature literally “at eye level” – both for the little ones as well as adults. Niches, community spaces, open and intimate room sequences alternate and flow into one another. Their functions can be modified as desired by the supervisors through doors, curtains, and sliding panels, fostering spaces for smaller groups, creative games, or the afternoon nap while maintaining a good overview of all activities.

Material and Color Concept of the Kindergarten
The color and material concept – pastel colors with oiled oak wood furnishings, solid oak parquet floors, felt curtains, and light-brown wood wool acoustic ceilings – is consciously reserved, just like the high-quality oiled oak furniture designed by Schenker Salvi Weber and manufactured by regional handcraft businesses.

Bright Subterranean Triple Gymnasium
The material concept of the kindergarten is continued in the underground 44 x 22 meter triple gymnasium with white wood wool acoustic ceilings and warm oak for the window frames, doors, handrails, and spectator stands. As a dominant accent, the architects selected the raw haptics of exposed concrete and bright mineral ceramic tiling, emphasizing a subterranean, mineral, and cavernous quality.

Music School under the Roof
The sports hall is connected to the primary school via an underground passageway. Under its historic hip roof a music school is housed on a mere 550 square meters with six rehearsal rooms and a large auditorium furnished with a generous, space-saving seating surface as opposed to chairs.
Reference is made to the materiality of the kindergarten and gymnasium here as well. The warm oak wood combines elegantly with the white painted roof structure, and the acoustically-effective, white-glazed laths create a bright and festive atmosphere, making the smaller spaces seem all the more generous.

Product Description: Material and Color Concept of the Kindergarten
The color and material concept – pastel colors with oiled oak wood furnishings, solid oak parquet floors, felt curtains, and light-brown wood wool acoustic ceilings – is consciously reserved, just like the high-quality oiled oak furniture designed by Schenker Salvi Weber and manufactured by regional handcraft businesses. The solid wood children’s tables and chairs were made by the Tyrolean furniture company Hussl.

 

FILE
Architects, authors: Schenker Salvi Weber Architekten ZT GmbH
Photos: Bengt Stiller
Client: municipality of Absam

Location: Absam, Tirolia, Austria
Completion year: 2016

Gross floor area total: 4090 m²
Music school: 548 m² (3F)
Kindergarten: 1.261 m² (GF + 1F)
Triple Gymnasium: 2.280 m²

Powered by: